Prawo rozdzielności mn względem dodawania

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Prawo rozdzielności mn względem dodawania

Post autor: Do96rotka »

Oblicz ,korzystając z prawa rozdzielności mnożenia względem dodawania.
a)86 ·72b+ 86 · 28
b) 36 · 57 + (-35) · 57

ODPOWIEDZI:
a) 8600
b) 57
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a)
\(=86\cdot (72+28)=86\cdot 100=8600\)
b)
\(=57\cdot (36-35)=57\cdot 1=57\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ