Prawo rozdzielności dzielenia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Prawo rozdzielności dzielenia

Post autor: Do96rotka »

Oblicz, korzystając z prawa rozdzielności dzielenia względem dodawania lub odejmowania.
Przykład:
165:15=(150+15):15=150:15+15:15=10+1=11


a)133:7
b)132:12

ODPOWIEDZI:
a)19
b)11
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a)
\(133:7=(140-7):7=140:7-7:7=20-1=19\)
b)
\(132:12=(120+12):12=120:12+12:12=10+1=11\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ