Prawo rozdzielności mnożenia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Prawo rozdzielności mnożenia

Post autor: Do96rotka »

Oblicz, korzystając z prawa rozdzielności mnożenia względem dodawania lub odejmowania.
a)12 \(\frac{4}{5}\) · (-10)
b)17 · 9

ODPOWIEDZI:
a) -128
b) 153
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a)
\((12+\frac{4}{5})\cdot (-10)=(12+0,8)\cdot (-10)=12\cdot (-10)+0,8\cdot (-10)=-120+(-8)=-128\)
b)
\((10+7)\cdot 9=10\cdot 9+7\cdot 9=90+63=153\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ