Prawo przemienności i łączności mnożenia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Prawo przemienności i łączności mnożenia

Post autor: Do96rotka »

Oblicz ,korzystając z prawa przemienności i łączności mnożenia
Przykład:
3 · 18 · \(\frac{\1}{9}\) · \((\frac{-1}{6})\) = 3 · \(\frac{-1}{6}\) · (18* \(\frac{1}{9}\))=\(\frac{1}{2}\) · 2 = -1

a) -12·25·5·(-4)
b)5·(\(-\frac{3}{8}\))· 7 · (\(-\frac{16}{9}\))·-\(\frac{3}{35}\)

ODPOWIEDZI:
a) 6000
b) 2
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a)
\([25\cdot (-4)]\cdot [5\cdot (-12)]=-100\cdot (-60)+6000\)b)
\(=(5\cdot 7)\cdot \frac{3}{35}\cdot [- \frac{3}{8} \cdot ( -\frac{16}{9} )]=35 \cdot \frac{3}{35}\cdot \frac{3\cdot 16}{8\cdot 9}=3 \cdot \frac{2}{3}=2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ