Prawo przemienności i łączności dodawania

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do96rotka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 10 sty 2012, 17:01
Podziękowania: 91 razy
Płeć:

Prawo przemienności i łączności dodawania

Post autor: Do96rotka »

Oblicz ,korzystając z prawa przemienności i łączności dodawania :
Przykład :
12-33+18-27=(12+18)-33-27=30-60=-30


a)11-34+19+168-66+32
b)1,89+(-3,457)+11+(-1,89)+3,457

ODPOWIEDZI :
a) 130
b) 11
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a)\\
11-34+19+168-66+32=(11+19)+(168+32)+[-34-66]=30+200-100=130\\
b)\)

\([1,89+(-1,89)]+[3,457+(-3,457)]+11=0+0+11=11\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ