Suma wyrażeń jest równa

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ellaa
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 193
Rejestracja: 11 wrz 2010, 12:12
Podziękowania: 409 razy

Suma wyrażeń jest równa

Post autor: Ellaa »

Jeżeli x \(\pm\) = -2 suma wyrażeń \(\frac{1}{x+2}\) , \(\frac{1}{2x+4}\) jest równa ?
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Re: Suma wyrażeń jest równa

Post autor: heja »

D=R-{-2}
\(\frac{1}{x+2}+ \frac{1}{2(x+2)}= \frac{2+1}{2(x+2)}= \frac{3}{2(x+2)}\)
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

\(D \in R-(-2)\)

\(\frac{1}{x+2} +\frac{1}{2x+4}= \frac{2+1}{2x+4}\)
ODPOWIEDZ