Wartość wyrażenia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MDaniel8
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 10 sty 2012, 20:26

Wartość wyrażenia

Post autor: MDaniel8 »

\((x-y)(x+y)+(x+2y)(x-2y)\) dla \(x= \sqrt{2}\) oraz \(y=1-\sqrt{3}\)

[EDIT:kamil13151]
Zapoznaj się z regulaminem.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\((x-y)(x+y)+(x+2y)(x-2y)=x^2-y^2+x^2-4y^2=2x^2-5y^2\\2\cdot(\sqrt{2})^2-5\cdot(1-\sqrt{3})^2=2\cdot2-5(1-2\sqrt{3}+3)=4-5(4-2\sqrt{3})=4-20+10\sqrt{3}=-16+10\sqrt{3}\)
ODPOWIEDZ