ktos moglby rowziazac to zadanie
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... uugbp.png/][/URL]
i jeszcze 2 zadania zarzuce jakbyscie mogli je jeszcze rozwiazac ale z obliczeniami :
1.Trójkąt może mieć boki długości : A) 3 pierwiastka z 3, B) 5,8,3 C)17,14,2 D) 8,6,7 (powtarzam z obliczeniami)
2.miata kąta wpisanego opartego na 1/5 okregu wynosi : A) 72 stopnie B) 36 stopni c) 144 stopni d)300 stopni ( obliczenia )
Dzieki
Trapez i trójkąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
Suma dwóch boków musi być większa od trzeciego boku.
A)Trójkąt równoboczny o bokach \(3 \sqrt{3}\) - istnieje
B)\(5+3=8\) - Nie
C)\(14+2<17\) - Nie
D)\(6+7>8\) - Istnieje
2)
Kąt środkowy oparty na 1/5 okręgu ma \(\frac{1}{5}\cdot 360^o=72^o\).Kąt wpisany jest równy
połowie kąta środkowego opartego na tym samym łuku.
Czyli ma \(\frac{1}{2} \cdot 72^o=36^o\).
Suma dwóch boków musi być większa od trzeciego boku.
A)Trójkąt równoboczny o bokach \(3 \sqrt{3}\) - istnieje
B)\(5+3=8\) - Nie
C)\(14+2<17\) - Nie
D)\(6+7>8\) - Istnieje
2)
Kąt środkowy oparty na 1/5 okręgu ma \(\frac{1}{5}\cdot 360^o=72^o\).Kąt wpisany jest równy
połowie kąta środkowego opartego na tym samym łuku.
Czyli ma \(\frac{1}{2} \cdot 72^o=36^o\).
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Trójkąt jest prostokątny gdy kwadrat najdłuższego boku jest równy sumie kwadratów krótszych boków.
A)
\(13^2>4^2+12^2\)---NIE
B)
\(4^2=3^2+(\sqrt{7})^2\)---TAK
c)
\((\sqrt{7})^2=(\sqrt{3})^2+(\sqrt{4})^2\)---TAK
D)
\(5^2>2^2+4^2\)---NIE
\(3\sqrt{3}+3<10\)
Taki trójkąt nie istnieje.
A)
\(13^2>4^2+12^2\)---NIE
B)
\(4^2=3^2+(\sqrt{7})^2\)---TAK
c)
\((\sqrt{7})^2=(\sqrt{3})^2+(\sqrt{4})^2\)---TAK
D)
\(5^2>2^2+4^2\)---NIE
\(3\sqrt{3}+3<10\)
Taki trójkąt nie istnieje.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.