1.Wskaż Prawdziwe zdanie : A) Każdy prostokąt jest kwadratem B)Każdy prostokąt jest równoległobokiem i trapezem C)Każdy równoległobok ma dwie różne wysokości. D) W każdym równoległoboku przekątne przecinają się pod kątem prostym.
2.obicz) ile pełnych obrotów wykona koło o średnicy 50 cm na drodze długości 1km ? Przyjmij pi = 22/7.
3.Oblicz pole trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu 6 cm.
4.Odległość między środkami dwóch okręgów wynosi 2cm. Promienie tych okręgów maja 20cm i 15 cm. Wynika stąd, że okręgi te: A)są rozłączne B)są styczne zewnętrznie C)przecinają się D)są styczne zewnętrznie. (jak można obliczenia).
5.Krótszy bok równoległoboku mama długość 4 cm, krótsza wysokość ma 3 cm, a dłuższa 6 cm. Dłuższy bok równoległoboku ma : A) 3cm B)6cm C)12cm D)8 cm (obliczyć jak można)
wielokąty, koła i okregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Chyba nie przeczytałeś REGULAMINU...
1)
B
2)
\(r=0,25m=\frac{1}{4}m\)
Obwód koła:
\(2\pi r=2\cdot \frac{22}{7}\cdot \frac{1}{4}=\frac{11}{7}\;m\\
x\cdot \frac{11}{7}=1000\\
x=1000\cdot \frac{7}{11}\\
x=636\frac{4}{11}\)
Jest 636 pełnych obrotów na 1 km.
3)Opisany,czy wpisany ?
Napisz poprawnie treść zadania.
5)Pole równoległoboku = podstawa razy wysokość
\(3\cdot x=4\cdot 6\\
x=8\)
x----dłuższy bok równoległoboku.
D
1)
B
2)
\(r=0,25m=\frac{1}{4}m\)
Obwód koła:
\(2\pi r=2\cdot \frac{22}{7}\cdot \frac{1}{4}=\frac{11}{7}\;m\\
x\cdot \frac{11}{7}=1000\\
x=1000\cdot \frac{7}{11}\\
x=636\frac{4}{11}\)
Jest 636 pełnych obrotów na 1 km.
3)Opisany,czy wpisany ?
Napisz poprawnie treść zadania.
5)Pole równoległoboku = podstawa razy wysokość
\(3\cdot x=4\cdot 6\\
x=8\)
x----dłuższy bok równoległoboku.
D
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Czyli okrąg o promieniu R=6cm jest opisany na tym trójkącie.
a- bok trójkąta
\(R=\frac{1}{3}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{3}\\\frac{a\sqrt{3}}{3}=6\\a\sqrt{3}=18\\3a=18\sqrt{3}\\a=6\sqrt{3}cm\)
\(P=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\\P=\frac{(6\sqrt{3})^2\cdot\sqrt{3}}{4}=\frac{36\cdot3\sqrt{3}}{4}=27\sqrt{3}cm^2\)
a- bok trójkąta
\(R=\frac{1}{3}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{3}\\\frac{a\sqrt{3}}{3}=6\\a\sqrt{3}=18\\3a=18\sqrt{3}\\a=6\sqrt{3}cm\)
\(P=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\\P=\frac{(6\sqrt{3})^2\cdot\sqrt{3}}{4}=\frac{36\cdot3\sqrt{3}}{4}=27\sqrt{3}cm^2\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.3
Trójkąt wpisany w okrąg,czyli okrąg opisany na trójkącie...
Okrąg opisany na trójkącie o boku a ma promień R=(2/3)h, gdzie h jest wysokością trójkąta równobocznego.
\(R=\frac{2}{3}h=6\;\;\;\;i\;\;h=\frac{a\sqrt{3}}{2}\)
Podstaw i oblicz a.
\(\frac{2}{3}\cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}=6\\
\frac{a \sqrt{3} }{3}=6\\
a=6 \cdot \frac{3}{ \sqrt{3} }= \frac{18}{ \sqrt{3} }\)
Pole trójkąta:
\(P= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}= \frac{( \frac{18}{ \sqrt{3} })^2 \cdot \sqrt{3} } {4}=27 \sqrt{3}\)
Trójkąt wpisany w okrąg,czyli okrąg opisany na trójkącie...
Okrąg opisany na trójkącie o boku a ma promień R=(2/3)h, gdzie h jest wysokością trójkąta równobocznego.
\(R=\frac{2}{3}h=6\;\;\;\;i\;\;h=\frac{a\sqrt{3}}{2}\)
Podstaw i oblicz a.
\(\frac{2}{3}\cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}=6\\
\frac{a \sqrt{3} }{3}=6\\
a=6 \cdot \frac{3}{ \sqrt{3} }= \frac{18}{ \sqrt{3} }\)
Pole trójkąta:
\(P= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}= \frac{( \frac{18}{ \sqrt{3} })^2 \cdot \sqrt{3} } {4}=27 \sqrt{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.