Układ równań

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

Układ równań

Post autor: martaa »

\(\{4x-3y=-1\\x-3y=-10\)

Byłabym wdzięczna za rozwiązanie i wytłumaczenie, co dodać, odjąć i dlaczego...
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\{4x-3y=-1\\x-3y=-10\)
Drugie równanie pomnóż przez (-1) i dodaj te równania stronami.
\(\{4x-3y=-1\\-x+3y=10\)
\(3x=9\;/:3\\
x=3\)

Wstaw liczbę 3 za x w pierwszym równaniu i oblicz y.
\(4 \cdot 3-3y=-1\\
-3y=-13\\
y= \frac{13}{3}=4 \frac{1}{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\{4x-3y=-1\\x-3y=-10\ \ /\cdot(-1)\)

\(\{4x-3y=-1\\-x+3y=10\)

Po dodaniu stronami:

\(3x=9\ /:3\\x=3\)

i podstawiasz do drugiego równania;
\(3-3y=-10\\-3y=-13\\y=\frac{13}{3}\)

\(\{x=3\\y=4\frac{1}{3}\)
ODPOWIEDZ