procenty

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

procenty

Post autor: martaa »

Cena pewnego towaru z 7% podatkiem Vat wynosi 2247zł
Oblicz cene tego towaru z 22% podatkiem.

Czy mogę prosić o rozwiązanie tego zadania?
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Re: procenty

Post autor: agulka »

\(107% - 2247\\
100% - x\\
x=\frac{2247 \cdot 100}{107} = 2100\)



\(100% - 2100\\
123% - y\\
y=\frac{2100 \cdot 123}{100} = 2583\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(107%\ \ -\ \ 2247\\122%\ \ -\ \ x\)

\(x=\frac{122%\cdot2247}{107%}=\frac{274134}{107}=2562\\x=2562zl\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Re: procenty

Post autor: irena »

agulka pisze:\(107% - 2247\\
100% - x\\
x=\frac{2247 \cdot 100}{107} = 2100\)



\(100% - 2100\\
123% - y\\
y=\frac{2100 \cdot 123}{100} = 2583\)
Drugi VAT to 22%, a nie 23%
ODPOWIEDZ