Byłabym bardzo wdzięczna za rozwiązanie i wytłumaczenie tego zadania.
\(f(x)= \frac{1}{2}x-3\)
Z góry dziękuję
Narysuj wykres i oblicz miejsce zerowe.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jest to funkcja liniowa, więc wykresem jest linia prosta. Jeśli dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste.
Zrób częściową tabelkę wartości tej funkcji:
na przykład:
- dla x=2 y=-2
- dla x=-2 y=-4
- dla x=4 y=-1
- dla x=6 y=0
i narysuj prostą przez punktyo tych współrzędnych.
Miejsce zerowe to ten argument x, dla którego wartość funkcji równa jest 0, więc wystarczy rozwiązać równanie;
\(f(x)=0\\\frac{1}{2}x-3=0\\\frac{1}{2}x=3\\x=6\)
Miejsce zerowe tej funkcji to x=6
Zrób częściową tabelkę wartości tej funkcji:
na przykład:
- dla x=2 y=-2
- dla x=-2 y=-4
- dla x=4 y=-1
- dla x=6 y=0
i narysuj prostą przez punktyo tych współrzędnych.
Miejsce zerowe to ten argument x, dla którego wartość funkcji równa jest 0, więc wystarczy rozwiązać równanie;
\(f(x)=0\\\frac{1}{2}x-3=0\\\frac{1}{2}x=3\\x=6\)
Miejsce zerowe tej funkcji to x=6