wartości wyrażeń

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

wartości wyrażeń

Post autor: martaa »

byłabym wdzięczna za rozwiązanie. Nie wiem jak wpisać potęgi, więc za liczbą będę pisać w nawiasie która to potęga.
\(8^6\cdot (\frac{1}{4}) ^{-3}\cdot256^{-1}=\)

\(\sqrt{12} +2 \sqrt{75}=\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(8^6\cdot(\frac{1}{4})^{-3}\cdot256^{-1}=(2^3)^6\cdot(2^{-2})^{-3}\cdot(2^8)^{-1}=2^{18}\cdot2^6\cdot2^{-8}=2^{18+6-8}=2^{16}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\sqrt{12}+2\sqrt{75}=2\sqrt{3}+2\cdot5\sqrt{3}=2\sqrt{3}+10\sqrt{3}=12\sqrt{3}\)
ODPOWIEDZ