Wartość wyrażenia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

Wartość wyrażenia

Post autor: martaa »

2\3* [1-(1/2+1/3 ) &] w miejscu gdzie jest & znajduje się potęga 2, ale niestety nie umiem tego prawidłowo tam umieścić. Z góry dziękuję za rozwiązanie
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

\(\frac{2}{3} \cdot [1-( \frac{1}{2} + \frac{1}{3})^2]=\frac{2}{3} \cdot [1-\frac{25}{36}]=\frac{2}{3} \cdot \frac{11}{36}=\frac{22}{108}=\frac{11}{54}\)
ODPOWIEDZ