oblicz wartość wyrażenia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: martaa »

byłabym wdzięczna za rozwiązanie tego zadania

\frac{2}{2} * \left[ 1- ( \frac{1}{2}+ \frac{1}{3} )potęga 2]=

Przepraszam za napisanie drugiej potęgi słownie ale nie wiedziałam jak to umieścić. Z góry dziękuję za rozwiązanie
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Tak miało być ?
\(\frac{2}{2} * \left[ 1- ( \frac{1}{2}+ \frac{1}{3} )^2]=\frac{2}{2} * \left[ 1- \frac{25}{36} \right] =\frac{2}{2} * \frac{11}{36} =\frac{11}{36}\)
ODPOWIEDZ