rozwiąż równanie i nierówność liniową

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

rozwiąż równanie i nierówność liniową

Post autor: martaa »

\(\frac{x+1}{2}+ \frac{2x+3}{5} > 2 \sqrt{8}\)
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

Post autor: martaa »

na końcu nie ma pierwiastka tylko sama cyfra 2, przepraszam za pomyłkę
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

Tak ma być: \(\frac{x+1}{2}+ \frac{2x+3}{5} > 2\)?
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równanie i nierówność liniową

Post autor: Lbubsazob »

\(\frac{5(x+1)}{10}+ \frac{2(2x+3)}{5}>2 \\
\frac{5x+5+4x+6}{10}> \frac{20}{10} \\
\frac{9x+11-20}{10}>0 \\
\frac{9x-9}{10}>0\)

Liczba ma dodatni mianownik, więc jej licznik również musi być dodatni.
\(9x-9>0 \\
9x>9 \\
x>1\)
ODPOWIEDZ