Procenty

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

Procenty

Post autor: martaa »

Jeśli to możliwe proszę o rozwiązanie zadania i wytłumaczenie. Cenę pewnego towaru podwyższono najpierw o 20%, a następnie obniżono o 10%. Obecnie towar kosztuje 120zł. Oblicz cenę początkową towaru
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

c- pierwotna cena towaru
Po podwyżce o 20% cena tego towaru to \(120%c=1,2c\)
Po obniżce ceny o 10% ostatecznie cena wynosi 90% z 1,2c, czyli wynosi \(0,9\cdot1,2c=1,08c\)

\(1,08c=120\\c=111,(11)\approx111,11zl\)

Sprawdź treść, bo wynik wychodzi przybliżony
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

Post autor: martaa »

dziękuję
ODPOWIEDZ