Oblicz wartość wyrażenia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 15 mar 2009, 15:27

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: martaa »

Proszę o obliczenie kilku zadań, będę bardzo wdzięczna.
Oblicz wartość wyrażenia: 2\3* [1-(1/2+1/3 ) ] (wyrażenie w nawiasie jest do potęgi drugiej, ale nie wiem jak to wpisać, potęga jest dokładnie za nawiasem)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\frac{2}{3}\cdot[1-(\frac{1}{2}+\frac{1}{3})]^2=\frac{2}{3}\cdot(1-\frac{5}{6})^2=\frac{2}{3}\cdot(\frac{1}{6})^2=\frac{2}{3}\cdot\frac{1}{36}=\frac{1}{54}\)
ODPOWIEDZ