permutacje

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RYBA91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 22 lis 2011, 22:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

permutacje

Post autor: RYBA91 »

Liczba permutacji z (n+2) elementów jest 20 razy większa od liczby permutacji z n elementów.Oblicz n
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: permutacje

Post autor: kamil13151 »

\((n+2)!=20n!\)
\((n+1)(n+2)=20 \Leftrightarrow n=3\)
RYBA91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 22 lis 2011, 22:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: RYBA91 »

ale skąd te 3 sie wzieło ?
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Post autor: kamil13151 »

Z rozwiązania równości kwadratowej \((n+1)(n+2)=20\).
RYBA91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 22 lis 2011, 22:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: RYBA91 »

dzieki ;)
ODPOWIEDZ