uprość ułamek

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RYBA91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 22 lis 2011, 22:10
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

uprość ułamek

Post autor: RYBA91 »

\(\frac{(n-1)!(n+1)!}{(n!)^2}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\frac{(n-1)! \cdot (n+1)!}{n! \cdot n!}= \frac{(n-1)! \cdot n! \cdot (n+1)}{(n-1)! \cdot n \cdot n!}= \frac{n+1}{n}\ \ \ \ \ \wedge \ \ \ n \in N_+\)
ODPOWIEDZ