co jest większe?

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Antmu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2011, 18:31
Podziękowania: 2 razy

co jest większe?

Post autor: Antmu »

Witam mam zadanie co jest większe :
\(4\sqrt{3}m\) czy \(\sqrt{47}m\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Czy porównujesz liczby:
\(4\sqrt{3}m\ \ \ i\ \ \ \sqrt{47}m\) ?

Jeśli tak, to:
\(4\sqrt{3}=\sqrt{4^2\cdot3}=\sqrt{16\cdot3}=\sqrt{48}>\sqrt{47}\\4\sqrt{3}>\sqrt{47}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(4\sqrt{3}=\sqrt{4^2\cdot 3}=\sqrt{16\cdot 3}=\sqrt{48}\;>\;\sqrt{47}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ