Tw. Talesa

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
SustineEtAbstine
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 24 paź 2011, 17:58
Płeć:

Tw. Talesa

Post autor: SustineEtAbstine »

Zad. 2 Prosta DE jest równoległa do boku AB trójkąta ABC i przecina bok AC w punkcie D oraz bok BC w punkcie E. Oblicz:
a) IACI gdy ICDI =16 cm, ICEI=12 cm, IBCI=24 cm
b) IADI gdy ICEI=3 dm, IBEI=5 dm, IACI=12 dm
Wykonaj odpowiednie rysunki.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(x=|AC|\\\frac{16}{12}=\frac{x}{24}\\x=\frac{16\cdot24}{12}\\x=32cm\)

b)
\(x=|AD|\\\frac{12-x}{x}=\frac{3}{5}\\60-5x=3x\\8x=60\\x=7,5dm\)
ODPOWIEDZ