funkcja

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mateusz1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 20 paź 2011, 20:40
Podziękowania: 3 razy

funkcja

Post autor: Mateusz1990 »

Dana jest funkcja x^2+3x+2
A)wyznacz miejsca zerowe i współrzędne wierzchołka
b) narysuj wykres
c)określ monotonicznosc funkcji
d)korzystajac z wykresu rozwiaz nierównosc f(x)<0
e)podaj postac kanoniczna
ef)podaj postac iloczynowa

Z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(f(x)= x^2+3x+2\)

a)
\(\\ \Delta =9-8=1\\x_1=-2\\x_2=-1\)

b)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=f( ... 2&t=optb01

c) rosnąca, bo a>0
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

d) \(x \in (-2,-1)\)

e) \(p=- \frac{b}{2a}=- \frac{3}{2} \\q=- \frac{ \Delta }{4a}=- \frac{1}{4} \\ f(x)=(x+ \frac{3}{2})- \frac{1}{4}\)

f) \(f(x)=(x+1) (x+2)\)
ODPOWIEDZ