miejsce zerowe

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mateusz1990
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 20 paź 2011, 20:40
Podziękowania: 3 razy

miejsce zerowe

Post autor: Mateusz1990 »

Miejscami zerowymi funkcji f(x)= -3x^2+bx+c są liczby -5 i 7 Wyznacz wartości współczynników b i c
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(f(x)= -3x^2+bx+c\\ \begin{cases}f(-5)=0\\f(7)=0 \end{cases} \\ \begin{cases}-75-5b+c=0\\-147+7b+c=0 \end{cases} \\ \begin{cases}b=6\\c=105 \end{cases}\\f(x)=-3x^2+6x+105\)
ODPOWIEDZ