Witam gorąco Zwracam się do Was z gorącą prośbą o pomoc... w rozwiązaniu zadań. Do piątku mam rozwiazać 30 zadań podobnych do tych, które są nizej ale niestety nie wiem jak sie za to zabrac i potrzebuje wzorów bym mogła sie sugerować na jakiś zadaniach. Bo u mnie z matematyczną stroną kiepsko raczej jestem humanistka i dlatego potrzebuje Waszej pomocy. Czy moglibyście mi pomoc w rozwiązaniu tych zadań 8 bym miała jakiś wzór do robienia własnych?? Bardzo prosze i z góry dziekuje
A o to te zadania:
1/ Oblicz pole trójkąta równoramiennego ABC, którym AB=24 i AC=BC=13.
2/ Liczby 4, 10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz c.
3/ Liczby 6, 10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz c.
4/ Liczby 6, 10, c są długościami boków trójkąta prostokątnego. Oblicz c.
5/ Liczby x-1,x, 5 są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz x.
6/ Obwód czworokąta wypukłego ABCD jest równy 50cm. Obwód trójkąta ABD jest równy 46cm, a obwód trójkąta BCD jest równy 36cm. Oblicz długość przekątnej BD.
7/ Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, że w ich zapisie dziesiętnym występuje jedna cyfra nieparzysta i trzy cyfry parzyste? Uwaga: przypominamy, że zero jest liczbą parzystą.
8/ Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, trzycyfrowych, których cyfra dziesiątek jest większa o 2 od cyfry jedności
Liczby, wielokąty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zad.1.
P=ah/2
a=AB
\(h=\sqrt{AC^2-(\frac{AB}{2})^2}\\
h=\sqrt{13^2-12^2}\\h=5\)
P=12*5:2=30
zad.2.
Liczby 4, 10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz c.
\(\begin{cases}4+10>c\\ 4+c>10\\ 10+c>4 \end{cases}\\
\begin{cases}c<14\\ c>6\\ c>-6 \end{cases}\)
Skoro trójkąt ma być równoramienny to c=10.
zad.3.
Liczby 6, 10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz c.
\(\begin{cases}6+10>c\\ 6+c>10\\ 10+c>6 \end{cases}\\
\begin{cases}c<16\\ c>4\\ c>-4 \end{cases}\)
Skoro trójkąt ma być równoramienny to c=6 lub c=10.
zad.5.
Liczby x −1, x, 5 są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz x.
\(\begin{cases}x-1+x>5\\ x-1+5>x\\ x+5>x-1 \end{cases}\\
\begin{cases}2x>6\\ 4>0\\ 5>-1 \end{cases}\)
x>3
odp. x=5 lub x=6
P=ah/2
a=AB
\(h=\sqrt{AC^2-(\frac{AB}{2})^2}\\
h=\sqrt{13^2-12^2}\\h=5\)
P=12*5:2=30
zad.2.
Liczby 4, 10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz c.
\(\begin{cases}4+10>c\\ 4+c>10\\ 10+c>4 \end{cases}\\
\begin{cases}c<14\\ c>6\\ c>-6 \end{cases}\)
Skoro trójkąt ma być równoramienny to c=10.
zad.3.
Liczby 6, 10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz c.
\(\begin{cases}6+10>c\\ 6+c>10\\ 10+c>6 \end{cases}\\
\begin{cases}c<16\\ c>4\\ c>-4 \end{cases}\)
Skoro trójkąt ma być równoramienny to c=6 lub c=10.
zad.5.
Liczby x −1, x, 5 są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz x.
\(\begin{cases}x-1+x>5\\ x-1+5>x\\ x+5>x-1 \end{cases}\\
\begin{cases}2x>6\\ 4>0\\ 5>-1 \end{cases}\)
x>3
odp. x=5 lub x=6
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 mar 2009, 17:22
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
4.
Liczby 6, 10, c
\(6^2+10^2=c^2\\
36+100=c^2\\
c=\sqrt{136}\\
c=2\sqrt{34}\)
lub
\(6^2+c^2=10^2\\
c^2=100-36\\
c=8\)
lub
\(10^2+c^2=6^2\\
c^2=36-100\\
c^2=-64\)<0 odrzucamy
\(c=2\sqrt{34} \ lub \ c=8\)
Liczby 6, 10, c
\(6^2+10^2=c^2\\
36+100=c^2\\
c=\sqrt{136}\\
c=2\sqrt{34}\)
lub
\(6^2+c^2=10^2\\
c^2=100-36\\
c=8\)
lub
\(10^2+c^2=6^2\\
c^2=36-100\\
c^2=-64\)<0 odrzucamy
\(c=2\sqrt{34} \ lub \ c=8\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
zad.6.
AB+BC+CD+DA=50
AB+BD+DA=46
BC+CD+DB=36
DB=?
BD=46-AB-DA
DB=36-BC-CD
AB+DA=50-CD-BC
DB=46-(50-CD-BC)
BC+CD=36-DB
DB=-4+CD+BC
DB=-4+36-DB
2DB=32
DB=16
zad.7.
z internetu:
zad.8.
120,131,142,153,164,175,186,197
więc w każdej setce: 8
łącznie: 9x8=72
AB+BC+CD+DA=50
AB+BD+DA=46
BC+CD+DB=36
DB=?
BD=46-AB-DA
DB=36-BC-CD
AB+DA=50-CD-BC
DB=46-(50-CD-BC)
BC+CD=36-DB
DB=-4+CD+BC
DB=-4+36-DB
2DB=32
DB=16
zad.7.
z internetu:
źródło:http://matematyka.pl/96202.htma) na pierwszym miejscu jest nieparzysta, wówczas możemy ją wybrać na 5 sposobów, na pozostałe 3 miejsca możemy wybrać parzyste na 5*4*3=60 sposobów, czyli łącznie 300 sposobów
b) na pierwszy miejscu jest parzysta - nie może być tam zera, zatem pierwsze miejsce możemy wybrać na 4 sposoby, pozostałe dwie parzyste na 4*3 sposobów, nieparzystą na 5 sposobów oraz miejsce nieparzystej (druga, trzecia lub czwarta cyfra liczby) na 3 sposoby - łącznie 4*4*3*5*3=720
Razem 720+300=1020.
zad.8.
120,131,142,153,164,175,186,197
więc w każdej setce: 8
łącznie: 9x8=72