Działania na ułamkach zwykłych i dziesiętnych [10-14]

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Działania na ułamkach zwykłych i dziesiętnych [10-14]

Post autor: komar89 »

\(\left( 0,5 \cdot 0,02+7,904:0,38-21:10 \frac{1}{2} \right) \cdot \frac{2}{9}- \left( 5 \frac{11}{72} -3 \frac{26}{45} \right):45\)\(=\)

\(3,7+1,5 \cdot \left( 2,652:1,3-1 \frac{17}{30} + \frac{3}{50} \right) \cdot \left( 14,95+ \frac{5}{24}: \frac{25}{42} \right)\)\(=\)

\(23,276:2,3-3,6 \left[ 17,2 \cdot 0,125- \left( 1 \frac{32}{45}- \frac{7}{60} \right) \right] \cdot 2,7\)\(=\)

\(\left[ 2,1: \frac{ \left( 4,5 \cdot 1 \frac{2}{3}+3,75 \right) \cdot \frac{7}{135} }{1- \left( \frac{10}{27}: \frac{5}{6} \right) } \right]:2,5\)\(=\)

\(\frac{0,8: \left( \frac{4}{5} \cdot 125 \right) }{0,64- \frac{1}{25} }\)\(+\)\(\frac{ \left( 1,08- \frac{2}{25} \right): \frac{4}{7} }{ \left( 6 \frac{5}{9} -3 \frac{1}{4} \right)\cdot 2 \frac{2}{17}}\)\(+\)\(\left( 1,2 \cdot 0,5\right): \frac{4}{5}\)\(=\)
komar89
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 12 sty 2011, 21:09
Podziękowania: 145 razy
Płeć:

Post autor: komar89 »

Odpowiedzi do zadań:
1)4,145
2)15,94
3)4,72
4)0,8
5)2 1/3
ODPOWIEDZ