a) 1/8+2/18+3/24=
b)1/2-1/3-1/4=
c)1/2-(1/3-1/4)=
d)1/2-1/3*1/4=
e)(1/2:2/3):3/4=
f)1/2:(2/3:3/4)=
ułamki dodawanie odejmowanie mnozenie dzielenie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
a)
\(\frac{1}{8}+\frac{2}{18}+\frac{3}{24}+\frac{1}{8}+\frac{1}{9}+\frac{1}{8}=\frac{2}{8}+\frac{1}{9}=\frac{1}{4}+\frac{1}{9}=\frac{9+4}{36}=\frac{13}{36}\)
b)
\(\frac{1}{2}-\frac{1}{3}-\frac{1}{4}=\frac{6-4-3}{12}=-\frac{1}{12}\)
c)
\(\frac{1}{2}-(\frac{1}{3}-\frac{1}{4})=\frac{6}{12}-\frac{4-3}{12}=\frac{6}{12}-\frac{1}{12}=\frac{5}{12}\)
\(\frac{1}{8}+\frac{2}{18}+\frac{3}{24}+\frac{1}{8}+\frac{1}{9}+\frac{1}{8}=\frac{2}{8}+\frac{1}{9}=\frac{1}{4}+\frac{1}{9}=\frac{9+4}{36}=\frac{13}{36}\)
b)
\(\frac{1}{2}-\frac{1}{3}-\frac{1}{4}=\frac{6-4-3}{12}=-\frac{1}{12}\)
c)
\(\frac{1}{2}-(\frac{1}{3}-\frac{1}{4})=\frac{6}{12}-\frac{4-3}{12}=\frac{6}{12}-\frac{1}{12}=\frac{5}{12}\)
d)
\(\frac{1}{2}-\frac{1}{3}\cdot\frac{1}{4}=\frac{1}{2}-\frac{1}{12}=\frac{6}{12}-\frac{1}{12}=\frac{5}{12}\)
e)
\((\frac{1}{2}:\frac{2}{3}):\frac{3}{4}=(\frac{1}{2}\cdot\frac{3}{2}):\frac{3}{4}=\frac{3}{4}:\frac{3}{4}=1\)
f)
\(\frac{1}{2}:(\frac{2}{3}:\frac{3}{4})=\frac{1}{2}:(\frac{2}{3}\cdot\frac{4}{3})=\frac{1}{2}:\frac{8}{9}=\frac{1}{2}\cdot\frac{9}{8}=\frac{9}{16}\)
\(\frac{1}{2}-\frac{1}{3}\cdot\frac{1}{4}=\frac{1}{2}-\frac{1}{12}=\frac{6}{12}-\frac{1}{12}=\frac{5}{12}\)
e)
\((\frac{1}{2}:\frac{2}{3}):\frac{3}{4}=(\frac{1}{2}\cdot\frac{3}{2}):\frac{3}{4}=\frac{3}{4}:\frac{3}{4}=1\)
f)
\(\frac{1}{2}:(\frac{2}{3}:\frac{3}{4})=\frac{1}{2}:(\frac{2}{3}\cdot\frac{4}{3})=\frac{1}{2}:\frac{8}{9}=\frac{1}{2}\cdot\frac{9}{8}=\frac{9}{16}\)