Wektor losowy \((X,Y)\) ma dwuwymiarowy rozkład normalny o parametrach \(EX = 3\), \(EY =2\), \(Var X=1\), \(VarY =7\), \(Cov(X,Y)=−2\).
a) Podać macierz kowariancji \(Σ\) oraz wektor wartości oczekiwanych \(m\).
b) Czy zmienne te są skorelowane?
c) Czy zmienne \(X\) i \(Y\) są niezależne
d) Czy wektor gaussowski, którego \( Σ =\left( \begin{array}{c}3 & 0\\0& 4\end{array}\right) \) oraz \(m = (−2,0)\) posiada niezależne składowe?
Rozkład dwuwymiarowy i jego parametry
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 22
- Rejestracja: 05 kwie 2023, 09:01
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Rozkład dwuwymiarowy i jego parametry
a) Macierz kowariancji:
\( Σ = \left(\begin{array}{cc} Var(X) & Cov(X,Y)\ Cov(X,Y) & Var(Y)\end{array}\right) = \left(\begin{array}{cc} 1 & -2\ -2 & 7\end{array}\right) \)
Wektor wartości oczekiwanych:
\( m = \left(\begin{array}{c} E(X)\ E(Y)\end{array}\right) = \left(\begin{array}{c} 3\ 2\end{array}\right) \)
b) Tak, zmienne \(X\) i \(Y\) są skorelowane, ponieważ \(Cov(X,Y) \neq 0\).
c) Nie, zmienne \(X\) i \(Y\) nie są niezależne, ponieważ skoro \(Cov(X,Y) \neq 0\), to korelacja między nimi nie jest zerowa, co oznacza, że zmienne są ze sobą skorelowane.
d) Tak, skoro macierz kowariancji ma postać \( Σ =\left( \begin{array}{c}3 & 0&0& 4\end{array}\right) \) to oznacza, że zmienne \(X\) i \(Y\) są niezależne.
\( Σ = \left(\begin{array}{cc} Var(X) & Cov(X,Y)\ Cov(X,Y) & Var(Y)\end{array}\right) = \left(\begin{array}{cc} 1 & -2\ -2 & 7\end{array}\right) \)
Wektor wartości oczekiwanych:
\( m = \left(\begin{array}{c} E(X)\ E(Y)\end{array}\right) = \left(\begin{array}{c} 3\ 2\end{array}\right) \)
b) Tak, zmienne \(X\) i \(Y\) są skorelowane, ponieważ \(Cov(X,Y) \neq 0\).
c) Nie, zmienne \(X\) i \(Y\) nie są niezależne, ponieważ skoro \(Cov(X,Y) \neq 0\), to korelacja między nimi nie jest zerowa, co oznacza, że zmienne są ze sobą skorelowane.
d) Tak, skoro macierz kowariancji ma postać \( Σ =\left( \begin{array}{c}3 & 0&0& 4\end{array}\right) \) to oznacza, że zmienne \(X\) i \(Y\) są niezależne.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2023, 11:58 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa bad-klick: &
Powód: Poprawa bad-klick: &
-
- Fachowiec
- Posty: 1540
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 407 razy
Re: Rozkład dwuwymiarowy i jego parametry
(a)
\( M(X,Y) = \left(\begin{matrix} 1 & -2 \\ -2 & 7 \end{matrix}\right) \)
b)
Obliczamy współczynnik korelacji liniowej-Pearsona:
\( r_{X,Y} = \frac{Cov(X,Y)}{\sigma_{X}\cdot \sigma_{Y}} = \frac{-2}{\sqrt{1}\cdot \sqrt{7}} = \frac{-2}{\sqrt{7}}= \frac{-2}{7}\sqrt{7}\approx -0,76. \)
Współczynnik korelacji liniowej Pearsona ma wartość ujemną (zmienne losowe \( X,Y \) są skorelowane ujemnie, oznacza to, że im większe wartości przyjmuje zmienna losowa \( X \) tym mniejsze wartości musi przyjąć zmienna losowa \( Y. \)
(d)
Z postaci macierzy
\( \Sigma =\left( \begin{array}{c}3 & 0\\0& 4\end{array}\right)\)
wynika, że \( Cov (X, Y)= Cov(Y,X) = 0 \) -zmienne losowe \( X, Y \) są niezależne.
\( M(X,Y) = \left(\begin{matrix} 1 & -2 \\ -2 & 7 \end{matrix}\right) \)
b)
Obliczamy współczynnik korelacji liniowej-Pearsona:
\( r_{X,Y} = \frac{Cov(X,Y)}{\sigma_{X}\cdot \sigma_{Y}} = \frac{-2}{\sqrt{1}\cdot \sqrt{7}} = \frac{-2}{\sqrt{7}}= \frac{-2}{7}\sqrt{7}\approx -0,76. \)
Współczynnik korelacji liniowej Pearsona ma wartość ujemną (zmienne losowe \( X,Y \) są skorelowane ujemnie, oznacza to, że im większe wartości przyjmuje zmienna losowa \( X \) tym mniejsze wartości musi przyjąć zmienna losowa \( Y. \)
(d)
Z postaci macierzy
\( \Sigma =\left( \begin{array}{c}3 & 0\\0& 4\end{array}\right)\)
wynika, że \( Cov (X, Y)= Cov(Y,X) = 0 \) -zmienne losowe \( X, Y \) są niezależne.