spóźnienia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 169
- Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
- Podziękowania: 90 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
spóźnienia
Wybrano losowo 25 zajęć w pewnej uczelni i skontrolowano na nich procent spóźnień. Stwierdzona, że średnia wynosi 11,5% i wariancja równa jest 9. Zakładając, że liczba spóźnień ma rozkład normalny, oszacować średnią liczbę spóźnień w tej uczelni, przyjmując poziom ufoności 0,9.
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: spóźnienia
Znów to samo.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=39&t=99211
Zmienia się tylko wartość kwantyla. Dla \(1-\alpha=0.9\) mamy \(u_{1-\alpha/2}=1.645.\)
Wariancję mierzy się w tej samej jednostce co cechę. Więc jeśli mierzymy procent spóźnień, to i wariancja wyraża się w procentach, więc 9%, a nie 9. Do obliczeń weź \(\bar{x}=11.5\) oraz \(s^2=9\), zatem \(s=3\). Procent potraktuj tu jak każdą inną jednostkę, np. cm czy kg.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=39&t=99211
Zmienia się tylko wartość kwantyla. Dla \(1-\alpha=0.9\) mamy \(u_{1-\alpha/2}=1.645.\)
Wariancję mierzy się w tej samej jednostce co cechę. Więc jeśli mierzymy procent spóźnień, to i wariancja wyraża się w procentach, więc 9%, a nie 9. Do obliczeń weź \(\bar{x}=11.5\) oraz \(s^2=9\), zatem \(s=3\). Procent potraktuj tu jak każdą inną jednostkę, np. cm czy kg.
-
- Często tu bywam
- Posty: 169
- Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
- Podziękowania: 90 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Re: spóźnienia
Prośba. Czy ktoś ma sprawdzone tablice w pdf - ciągle nie wiem z jakich tabeli mam odczytywać wartości u - czemu czasem bierzemy\( 1- \frac{ \alpha }{2} \)?
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: spóźnienia
Takie tablice możesz sobie sam zrobić w Excelu. Formuła:
=ROZKŁAD.NORMALNY.S.ODW(1-A1/2)
Oczywiście w komórce A1 umieszczasz żądane \(\alpha\). Możesz sobie zrobić całą tablicę z odpowiednim krokiem.
Wartość \(u_{1-\alpha/2}\) bierzemy dlatego, że tak przedział ufności skonstruowali statystycy. Nie będę może wgłębiał się w tajniki tej konstrukcji, bo to temat na dość szeroki wykład.
=ROZKŁAD.NORMALNY.S.ODW(1-A1/2)
Oczywiście w komórce A1 umieszczasz żądane \(\alpha\). Możesz sobie zrobić całą tablicę z odpowiednim krokiem.
Wartość \(u_{1-\alpha/2}\) bierzemy dlatego, że tak przedział ufności skonstruowali statystycy. Nie będę może wgłębiał się w tajniki tej konstrukcji, bo to temat na dość szeroki wykład.
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: spóźnienia
A co było, gdy pdf-a nie było? Jak w ogóle można było uprawiać statystykę w erze przedinformatycznej?