pomiar

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 91 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

pomiar

Post autor: Filip25 »

Dokonano 10 pomiarów ciśnienia wody na ostatnim pietrze wieżowca i wyznaczono wartość średnią 2,21 oraz estymator wariancji 4,41. Zakładając że rozkład ciśnienia wody jest normalny, wyznaczyć przedział ufności dla średniej wartości ciśnienia wody na ostatnim piętrze, przyjmując poziom ufności 0,95.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: pomiar

Post autor: grdv10 »

\(\bar{x}=2.21,\ s=\sqrt{4.41}=2.1,\ n=10\). Dla \(1-\alpha=0.95\) mamy \(u_{1-\alpha/2}=1.96.\) Dlatego końcami przedziału ufności są\[\bar{x}\pm u_{1-\alpha/2}\cdot\frac{s}{\sqrt{n-1}}.\]Dokończ obliczenia.
ODPOWIEDZ