rozkład normalny - konsultacja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rozkład normalny - konsultacja
Zmienna losowa X ma rozkład N(35; 7). Znajdź dwie wartości a i b leżące symetrycznie po obu stronach wartości oczekiwanej, aby zachodziła równość P(a < X < b) = 0,99.
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: rozkład normalny - konsultacja
A co tu mam skonsultować, skoro podane jest tylko zadanie? Najpierw spróbuj je rozwiązać.
Dla orientacji podaję odpowiedź: a=16.97, b=53.03 (z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku).
Wskazówka: przyjmij \(a=35-\varepsilon,\ b=35+\varepsilon\) i standaryzuj rozkład.
Dla orientacji podaję odpowiedź: a=16.97, b=53.03 (z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku).
Wskazówka: przyjmij \(a=35-\varepsilon,\ b=35+\varepsilon\) i standaryzuj rozkład.