Oszacuj prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
A731ox
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2021, 15:26
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Oszacuj prawdopodobieństwo

Post autor: A731ox »

Po otrzymaniu przesyłki z częściami samochodowymi wybieranych jest losowo 600 części. Jeśli znaleziono 2 lub więcej wadliwych części, cała przesyłka jest zwracana dostawcy.
Załóżmy, że prawdopodobieństwo, że część jest wadliwa wynosi 0,001. Oszacuj prawdopodobieństwo, że przesyłka zostanie zwrócona.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oszacuj prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

A731ox pisze: 30 lis 2022, 09:13 Po otrzymaniu przesyłki z częściami samochodowymi wybieranych jest losowo 600 części. Jeśli znaleziono 2 lub więcej wadliwych części, cała przesyłka jest zwracana dostawcy.
Załóżmy, że prawdopodobieństwo, że część jest wadliwa wynosi 0,001. Oszacuj prawdopodobieństwo, że przesyłka zostanie zwrócona.
\(p=0,001\\
\lambda=600\cdot 0,001=0,6\\
P(A)=1-P(A')=1-e^{-0,6}\cdot\frac{0,6^1}{1!}-e^{-0,6}\cdot\frac{0,6^0}{0!}\approx 1-0,3293-0,5488\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ