Losowanie kul
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Losowanie kul
W pudełku są 3 kule czarne, 2 białe i 4 czerwone. Losujemy kulę dwa razy ze zwracaniem. Czy zdarzenia {pierwsza wylosowana kula jest biała}, {wylosowaliśmy co najmniej jedną czerwoną kulę}, {druga wylosowana kula jest czarna} są niezależne? Czy są parami niezależne?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Losowanie kul
A - pierwsza wylosowana kula jest biała
B - wylosowaliśmy co najmniej jedną czerwoną kulę
C - druga wylosowana kula jest czarna
\(P(A)= \frac{2}{9} \\
P(B)=1-( \frac{5}{9})^2 \\
P(C)=\frac{3}{9}\\
P(A \cap B \cap C)=0\\
P(A \cap B)=\frac{2}{9} \cdot \frac{4}{9}\\
P(A \cap C)=\frac{2}{9} \cdot \frac{3}{9}\\
P(B \cap C)=\frac{4}{9} \cdot \frac{3}{9}\\ \)
Pozostaje wstawiać powyższe do wzorku.
B - wylosowaliśmy co najmniej jedną czerwoną kulę
C - druga wylosowana kula jest czarna
\(P(A)= \frac{2}{9} \\
P(B)=1-( \frac{5}{9})^2 \\
P(C)=\frac{3}{9}\\
P(A \cap B \cap C)=0\\
P(A \cap B)=\frac{2}{9} \cdot \frac{4}{9}\\
P(A \cap C)=\frac{2}{9} \cdot \frac{3}{9}\\
P(B \cap C)=\frac{4}{9} \cdot \frac{3}{9}\\ \)
Pozostaje wstawiać powyższe do wzorku.