prawdopodobienstwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

prawdopodobienstwo

Post autor: MartaaKo »

Fabryka wykorzystuje trzy maszyny; A, B, C. Wytwarzają odpowiednio 25%, 35% i 40% całej produkcji.
Ponadto. wiadomo, że 5%, 4% i 2% produktów wytwarzanych odpowiednio przez maszyny A, B, C jest wadliwych. Losowo
wybrany produkt okazał się wadliwy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że została ona wyprodukowana przez maszynę A?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: prawdopodobienstwo

Post autor: radagast »

\(P(A|W)= \frac{P(A \cap W)}{P(W)} =…\)
Spróbuj dalej sama, w razie problemów melduj. Będziemy pomagać 🙂
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Re: prawdopodobienstwo

Post autor: MartaaKo »

nie bardzo wiem od czego tutaj zacząć
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdopodobienstwo

Post autor: eresh »

MartaaKo pisze: 24 lis 2022, 08:40 Fabryka wykorzystuje trzy maszyny; A, B, C. Wytwarzają odpowiednio 25%, 35% i 40% całej produkcji.
Ponadto. wiadomo, że 5%, 4% i 2% produktów wytwarzanych odpowiednio przez maszyny A, B, C jest wadliwych. Losowo
wybrany produkt okazał się wadliwy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że została ona wyprodukowana przez maszynę A?
\(H_1 \)- maszyna A
\(H_2\) - maszyna B
\(H_3\) - maszyna C
A - produkt wadliwy

\(P(H_1|A)=\frac{P(A|H_1)P(H_1)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)+P(A|H_3)P(H_3)}\\
P(H_1)=0,25\\
P(H_2)=0,35\\
P(H_3)=0,4\\
P(A|H_1)=0,05\\
P(A|H_2)=0,04\\
P(A|H_3)=0,02
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: prawdopodobienstwo

Post autor: radagast »

Tu jest drobna pomyłka . Powinno być:
\(P(A|H_1)=\frac{P(H_1|A)P(H_1)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)+P(A|H_3)P(H_3)}\\
\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: prawdopodobienstwo

Post autor: radagast »

Niechcący popsułam gotowca , którego Ci eresh przesłała :(. Zaraz uzupełnię
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: prawdopodobienstwo

Post autor: eresh »

radagast pisze: 24 lis 2022, 11:43 Tu jest drobna pomyłka . Powinno być:
\(P(A|H_1)=\frac{P(H_1|A)P(H_1)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)+P(A|H_3)P(H_3)}\\
\)
Nie powinno być
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ