samochody

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 176
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 90 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

samochody

Post autor: Filip25 »

Oszacowano, że 35% samochodów w Polsce ma zainstalowane katalizatory. W pewnym dniu stacja benzynowa obsłużyła 1000 samochodów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że więcej niż pięć samochodów miało katalizatory?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: samochody

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 22 lis 2022, 13:31 Oszacowano, że 35% samochodów w Polsce ma zainstalowane katalizatory. W pewnym dniu stacja benzynowa obsłużyła 1000 samochodów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że więcej niż pięć samochodów miało katalizatory?
\(P(X>5)=1-P(X\leq 5)=\sum_{k=0}^5{1000\choose k}0,35^k\cdot 0,65^{1000-k}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ