reklama

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 169
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 90 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

reklama

Post autor: Filip25 »

Doświadczenie pokazuje, że dochody z reklamy pewnego tygodnika mają rozkład normalny z wartością oczekiwaną 80tys. zł tygodniowo i odchyleniem standardowym 5tys. zł Jakie jest prawdopodobieństwo, że dochody z reklamy w tym tygodniu będą:
a). mniejsze niż 70tys zł,
b). większe niż 85tys. zł
c). nie mniejsze niż 65tys zł i nie większe niż 95 tys zł.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: reklama

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 22 lis 2022, 07:41 Doświadczenie pokazuje, że dochody z reklamy pewnego tygodnika mają rozkład normalny z wartością oczekiwaną 80tys. zł tygodniowo i odchyleniem standardowym 5tys. zł Jakie jest prawdopodobieństwo, że dochody z reklamy w tym tygodniu będą:
a). mniejsze niż 70tys zł,
b). większe niż 85tys. zł
c). nie mniejsze niż 65tys zł i nie większe niż 95 tys zł.
\(P(X<70)=P(\frac{X-80}{5}<\frac{70-80}{5})=\Phi(-2)=1-\Phi(2)=1-0,97725\\
P(X>85)=1-P(\frac{X-80}{5}\leq \frac{85-80}{5})=1-\Phi(1)=1-0,8413\\
P(65<X<95)=P(\frac{65-80}{5}<\frac{X-80}{5}<\frac{95-80}{5})=\Phi(1)-\Phi(-3)=0,8413-1+0,99865\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ