odbiornik tv

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 169
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 90 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

odbiornik tv

Post autor: Filip25 »

Prawdopodobieństwo wyprodukowania wadliwego odbiornika TV jest równe 0,05. W partii telewizorów dostarczono 30 sztuk do sklepu. Jakie jest prawdopodobieństwo, że reklamowane będą nie więcej niż 2 sztuki?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: odbiornik tv

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 22 lis 2022, 07:38 Prawdopodobieństwo wyprodukowania wadliwego odbiornika TV jest równe 0,05. W partii telewizorów dostarczono 30 sztuk do sklepu. Jakie jest prawdopodobieństwo, że reklamowane będą nie więcej niż 2 sztuki?

\(P(X\leq 2)=P(X=2)+P(X=1)+P(X=0)=\\={30\choose 2}\cdot 0,05^2\cdot 0,95^{28}+{30\choose 1}\cdot 0,05^1\cdot 0,95^{29}+{30\choose 0}\cdot 0,05^0\cdot 0,95^{30}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ