żarówki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

żarówki

Post autor: Filip25 »

Czas świecenia żarówek jest zmienną losową o rozkładzie normalnym N(800h, 20h).
a). Obliczyć, ile żarówek świeci przeciętnie krócej niż 750 godzin?
b). Jaki jest czas świecenia 1% najkrócej świecących żarówek?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: żarówki

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 22 lis 2022, 07:33 Czas świecenia żarówek jest zmienną losową o rozkładzie normalnym N(800h, 20h).
a). Obliczyć, ile żarówek świeci przeciętnie krócej niż 750 godzin?
b). Jaki jest czas świecenia 1% najkrócej świecących żarówek?
\(P(X<750)=\Phi(\frac{750-800}{20})=1-\Phi(2,5)=1-0,99379=0,00621=0,621\%\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ