wzrost

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

wzrost

Post autor: Filip25 »

Przyjmując, że wzrost mężczyzn ma rozkład normalny z wartością oczekiwaną 176 cm oraz odchyleniem standardowym 8cm obliczyć prawdopodobieństwo, że
a). wylosowany mężczyzna ma wzrost powyżej 192cm,
b). wylosowany mężczyzna ma wzrost pomiędzy 166cm a 198 cm,
c). średnia wzrostu 16 wylosowanych mężczyzn mieści się w przedziale od 172 cm do 180cm.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: wzrost

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 17 lis 2022, 12:47 Przyjmując, że wzrost mężczyzn ma rozkład normalny z wartością oczekiwaną 176 cm oraz odchyleniem standardowym 8cm obliczyć prawdopodobieństwo, że
a). wylosowany mężczyzna ma wzrost powyżej 192cm,
b). wylosowany mężczyzna ma wzrost pomiędzy 166cm a 198 cm,
c). średnia wzrostu 16 wylosowanych mężczyzn mieści się w przedziale od 172 cm do 180cm.
\(P(X>192)=1-P(X\leq 192)=1-\Phi(\frac{192-176}{8})=1-\Phi(2)\\
P(166<X<198)=\Phi(\frac{198-176}{8})-\Phi(\frac{166-176}{8})=\Phi(2,75)-1+\Phi(1,25)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ