praca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

praca

Post autor: Filip25 »

Wydajność pracy robotników (szt./godz.) ma rozkład normalny N(7,3). Obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrany pracownik wykona w ciągu godziny:
a). powyżej 12 sztuk,
b). od 2 do 3 sztuk.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: praca

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 17 lis 2022, 12:39 Wydajność pracy robotników (szt./godz.) ma rozkład normalny N(7,3). Obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrany pracownik wykona w ciągu godziny:
a). powyżej 12 sztuk,
b). od 2 do 3 sztuk.
\(P(X>12)=P(\frac{X-7}{3}>\frac{12-7}{3})=1-\Phi(\frac{5}{3})=1-0,95154\\
P(2<X<3)=P(\frac{2-7}{3}<\frac{X-7}{3}<(\frac{3-7}{3})=\Phi(-\frac{4}{3})-\Phi(-\frac{5}{3})=1-\Phi(\frac{4}{3})-1+\Phi(\frac{5}{3})=0,95154-0,90824\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ