rozkład jednostajny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

rozkład jednostajny

Post autor: Filip25 »

Zmienna losowa X ma rozkład jednostajny na przedziale [3,4].
a). Wyznaczyć wartość przeciętną zmiennej X.
b). Zaznaczyć na wykresie i obliczyć P(|X|>1)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rozkład jednostajny

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 15 lis 2022, 07:39 Zmienna losowa X ma rozkład jednostajny na przedziale [3,4].
a). Wyznaczyć wartość przeciętną zmiennej X.
b). Zaznaczyć na wykresie i obliczyć P(|X|>1)
\(f(x)=\begin{cases}1\mbox{ dla }3\leq x\leq 4\\0\mbox{ poza }\end{cases}\\
\mathbb{E}X=\int_{3}^4xdx=[\frac{x^2}{2}]^{4}_{3}=8-4,5=3,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: rozkład jednostajny

Post autor: Filip25 »

skąd -3 w tym wzorze?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rozkład jednostajny

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 15 lis 2022, 12:32 skąd -3 w tym wzorze?
nie wiem :D
powinno być 3, już poprawiam
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: rozkład jednostajny

Post autor: Filip25 »

dziękuje :) a pomożesz w podpunkcie b?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rozkład jednostajny

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 15 lis 2022, 13:00 dziękuje :) a pomożesz w podpunkcie b?
\(P(|X|>1)=1-P(|X|\leq 1)=1-P(-1\leq X\leq 1)=1-F(1)+F(-1)=1-0+0=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ