Mamy 16 szufladek. Do jednej z nich wkładamy przedmiot. Ile bitów informacji potrzeba(minimalnie) aby powiedzieć, w której szufladce jest przedmiot? Jak to można przedstawić w sposób matematyczny. Wykorzystać można np. entropie shannona
\( -\sum\limits_{i=1}^{n}p \left( i\right) \log _{2}p \left( i\right) \)
Bit informacji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 91 razy
Bit informacji
Ostatnio zmieniony 28 cze 2022, 16:43 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \limits
Powód: Poprawa kodu: \limits
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 91 razy
Re: Bit informacji
Zrobiłem to tak:
\(
\sum_{1}^{16} \frac{1}{16} \cdot \log_{2} \frac{1}{16} = - \frac{1}{16} \cdot \left( -4\right) = \left( \frac{1}{4} \right)^{-1} = 4
\)
\(
\sum_{1}^{16} \frac{1}{16} \cdot \log_{2} \frac{1}{16} = - \frac{1}{16} \cdot \left( -4\right) = \left( \frac{1}{4} \right)^{-1} = 4
\)