Rozkład Poissona

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Rozkład Poissona

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

W sondażu na podstawie próby liczebności N=100 wyznaczono występowanie wybranej cechy na
poziomie 64%. Jaki jest błąd tej oceny?(wskazówka: jest tutaj rozkład Poissona).

Moje rozwiązanie. Posiłkowałem się tym https://pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82%C ... tandardowy:
Błąd standardowy = \(\sqrt{ \frac{64 \cdot 34}{100} } = \sqrt{ \frac{2176}{100} } \approx 4,66\)
ODPOWIEDZ