Witam,
Proszę o wskazówkę, czy trzeba policzyć pochodną z funkcji i następnie podstawić odpowiednio \(65\) i \(110\)?
Dana jest funkcja zależności wielkości popytu na pewne dobro od ceny jednostkowej tego dobra postaci \(D(p)=720p^{-0,5}\) dla jakich cen będzie spełniony warunek \(65< D(p) <110\)
analiza zależności - funkcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: analiza zależności - funkcja
Na początku napiszę, że treści zadania nie rozumiem, ale z matematycznego punktu widzenia:
\[65< D(p) <110\iff 65< 720p^{-0,5} <110\\ \frac{13}{144}< p^{-0,5} <\frac{11}{72}\qquad|^{-2}\\
\frac{144^2}{13^2}< p <\frac{72^2}{11^2} \]
Pozdrawiam
\[65< D(p) <110\iff 65< 720p^{-0,5} <110\\ \frac{13}{144}< p^{-0,5} <\frac{11}{72}\qquad|^{-2}\\
\frac{144^2}{13^2}< p <\frac{72^2}{11^2} \]
Pozdrawiam
Re: analiza zależności - funkcja
Witam,
dziękuję za odpowiedź.
Otrzymałem zadanie tej treści do obliczenia, też nie zrozumiałem do końca, dlatego udałem się po wsparcie
dzięki
pozdrawiam
dziękuję za odpowiedź.
Otrzymałem zadanie tej treści do obliczenia, też nie zrozumiałem do końca, dlatego udałem się po wsparcie
dzięki
pozdrawiam