rozkład normalny - wskazówka sigma

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

rozkład normalny - wskazówka sigma

Post autor: Lothar »

Witam,

W jaki sposób znaleźć odchylenie standardowe w poniższym przykładzie?

Wzrost dorosłych mężczyzn w Polsce jest zmienną losową o rozkładzie normalnym z wartością oczekiwaną 180 cm. Wiemy, że 90% mężczyzn ma wzrost powyżej 165 cm. Jaki odsetek mężczyzn ma wzrost od 165 do 195 cm?

Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: rozkład normalny - wskazówka sigma

Post autor: korki_fizyka »

z tablic rozkładu Gaussa: \(P(X>165) =P(\frac{X-180}{\sigma} >165) = 0,9\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

Re: rozkład normalny - wskazówka sigma

Post autor: Lothar »

licząc prawdopodobieństwo wg formuły ROZKŁ.NORMALNY.S.ODWR(0,9) = 1,2815. Podstawiając do wzoru sigma wychodzi na końcu ujemna........... (gdyż w liczniku mam -15). Czy moje rozumowanie jest właściwe?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: rozkład normalny - wskazówka sigma

Post autor: korki_fizyka »

\(P(U>165) = 1 - P(U\le 165)=1- \Phi(165)\)
przeanalizuj podobne przykłady z archiwum np.
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... ny#p345477
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... ny#p346204
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 24 razy

Re: rozkład normalny - wskazówka sigma

Post autor: Lothar »

Przykłady rozumiem :)
nie byłoby tematu, gdybym miał sigmę (nie potrafię jej znaleźć/nie widzę tego)
Ale jak obliczę zgodnie z formułą =ROZKŁ.NORMALNY.S.ODWR(0,1) odchylenie wynosi 11,7.
Czy wynik jest ok?
ODPOWIEDZ