Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Prawdopodobieństwo
Wiadomo , że 18% ludności ma wyższe wykształcenie.Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 100 losowo wybranych osób mniej niż co czwarty ma wyższe wykształcenie ?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Prawdopodobieństwo
Elementarnie i pracowicie... ze schematu Bernoulli'ego:
\(p(S_{100}<25)=\sum\limits_{k=0}^{24}{100\choose k}\cdot 0,18^k\cdot0,82^{100-k}=\ldots\)
mądrzejsi powołają się na inne nazwiska... np.
Pozdrawiam
\(p(S_{100}<25)=\sum\limits_{k=0}^{24}{100\choose k}\cdot 0,18^k\cdot0,82^{100-k}=\ldots\)
mądrzejsi powołają się na inne nazwiska... np.
Pozdrawiam