Oblicz wartość oczekiwaną, wariancję oraz dystrybuantę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Oblicz wartość oczekiwaną, wariancję oraz dystrybuantę

Post autor: alinaaa »

Niech zmienna losowa X ma funkcję prawdopodobieństwa daną tabelą:
\(\begin {array}{|c|c|c|c|c|c|}
\hline
x_i & -24 & -\frac{\sqrt{2}}{2} &0 &\frac{\sqrt{2}}{2}&1 \\
\hline
y_i & a & \frac{2}{24} & \frac{3}{24} & \frac{2}{24} & \frac{1}{24} \\
\hline

\end{array}\)

Jaką wartość może mieć liczba a?
a) Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej X^-2-1?
b) Znajdź dystrybuantę zmiennej losowej X.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartość oczekiwaną, wariancję oraz dystrybuantę

Post autor: eresh »

alinaaa pisze: 27 maja 2022, 14:04 Niech zmienna losowa X ma funkcję prawdopodobieństwa daną tabelą:
\(\begin {array}{|c|c|c|c|c|c|}
\hline
x_i & -24 & -\frac{\sqrt{2}}{2} &0 &\frac{\sqrt{2}}{2}&1 \\
\hline
y_i & a & \frac{2}{24} & \frac{3}{24} & \frac{2}{24} & \frac{1}{24} \\
\hline

\end{array}\)

Jaką wartość może mieć liczba a?
\(a+\frac{2}{24}+\frac{3}{24}+\frac{2}{24}+\frac{1}{24}=1\\
a+\frac{8}{24}=1\\
a=\frac{16}{24}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartość oczekiwaną, wariancję oraz dystrybuantę

Post autor: eresh »

alinaaa pisze: 27 maja 2022, 14:04 Niech zmienna losowa X ma funkcję prawdopodobieństwa daną tabelą:
\(\begin {array}{|c|c|c|c|c|c|}
\hline
x_i & -24 & -\frac{\sqrt{2}}{2} &0 &\frac{\sqrt{2}}{2}&1 \\
\hline
y_i & a & \frac{2}{24} & \frac{3}{24} & \frac{2}{24} & \frac{1}{24} \\
\hline

\end{array}\)


b) Znajdź dystrybuantę zmiennej losowej X.


dla \(x\leq -24\) \(F(x)=0\)
dla \(-24<x\leq -\frac{\sqrt{2}}{2}\;\;F(x)=\frac{16}{24}\)
dla \(-\frac{\sqrt{2}}{2}<x\leq 0\;\;F(x)=\frac{16}{24}+\frac{2}{24}\)
dla \(0<x\leq \frac{\sqrt{2}}{2}\;\;F(x)=\frac{16}{24}+\frac{2}{24}+\frac{3}{24}\)
dla \(\frac{\sqrt{2}}{2}<x\leq 1\;\;F(x)=\frac{16}{24}+\frac{2}{24}+\frac{3}{24}+\frac{2}{24}\)
dla \(x>1\;\;F(x)=\frac{16}{24}+\frac{2}{24}+\frac{3}{24}+\frac{2}{24}+\frac{1}{24}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartość oczekiwaną, wariancję oraz dystrybuantę

Post autor: eresh »

alinaaa pisze: 27 maja 2022, 14:04
a) Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej X^-2-1?
\(X^{-3}, X^{-2}-1\), czy może jeszcze inaczej?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartość oczekiwaną, wariancję oraz dystrybuantę

Post autor: alinaaa »

eresh pisze: 27 maja 2022, 18:07
alinaaa pisze: 27 maja 2022, 14:04
a) Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej X^-2-1?
\(X^{-3}, X^{-2}-1\), czy może jeszcze inaczej?
ta druga opcja ;)
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Re: Oblicz wartość oczekiwaną, wariancję oraz dystrybuantę

Post autor: alinaaa »

eresh pisze: 27 maja 2022, 18:07
alinaaa pisze: 27 maja 2022, 14:04
a) Oblicz wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej X^-2-1?
\(X^{-3}, X^{-2}-1\), czy może jeszcze inaczej?
ta druga wersja
ODPOWIEDZ