jakie jest prawdopodobieństwo ze w czasie zmywania Ewa rozbije talerz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MelaniaA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 26 mar 2022, 18:17
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

jakie jest prawdopodobieństwo ze w czasie zmywania Ewa rozbije talerz

Post autor: MelaniaA »

Dwie siostry Ewa i Magda zmywają talerze Ewa jako starsza zmywa trzy razy częściej niż Magda. Wiemy że prawdopodobieństwo rozbicia talerza przez Ewe wynosi 0,01 a Magdę 0,04, jakie jest prawdopodobieństwo ze w czasie zmywania Ewa rozbije talerz
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: jakie jest prawdopodobieństwo ze w czasie zmywania Ewa rozbije talerz

Post autor: eresh »

MelaniaA pisze: 10 kwie 2022, 19:00 Dwie siostry Ewa i Magda zmywają talerze Ewa jako starsza zmywa trzy razy częściej niż Magda. Wiemy że prawdopodobieństwo rozbicia talerza przez Ewe wynosi 0,01 a Magdę 0,04, jakie jest prawdopodobieństwo ze w czasie zmywania Ewa rozbije talerz
\(p=0,75\)- prawdopodobieństwo, że Ewa zmywa
\(P(A)=0,75\cdot 0,01\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
MelaniaA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 26 mar 2022, 18:17
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: jakie jest prawdopodobieństwo ze w czasie zmywania Ewa rozbije talerz

Post autor: MelaniaA »

bardzo dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze pytanie jak obliczyć wariant w którym w czasie zmywania jeden talerz został zbity i jakie jest prawdopodobieństwo że zbiła go Ewa?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: jakie jest prawdopodobieństwo ze w czasie zmywania Ewa rozbije talerz

Post autor: eresh »

\(H_1\) - zmywa Ewa
\(H_2\) - zmywa Magda
\(A\) - talerz został zbity

\(P(H_1|A)=\frac{P(A|H_1)P(H_1)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)}\\\)
\(P(H_1)=0,75\\
P(H_2)=0,25\\
P(A|H_1)=0,01\\
P(A|H_2)=0,04\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ