Strzelec trafia do celu przy jednym strzale z prawdopodobieństwem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MelaniaA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 26 mar 2022, 18:17
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Strzelec trafia do celu przy jednym strzale z prawdopodobieństwem

Post autor: MelaniaA »

Strzelec trafia do celu przy jednym strzale z prawdopodobieństwem \(p= \frac{1}{3}\) . Zakładamy, że
trafienia w kolejnych strzałach są niezależne. Ile strzałów powinien oddać strzelec, aby z
prawdopodobieństwem nie mniejszym niż 0.9 co najmniej raz trafił do celu?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Strzelec trafia do celu przy jednym strzale z prawdopodobieństwem

Post autor: eresh »

MelaniaA pisze: 09 kwie 2022, 19:39 Strzelec trafia do celu przy jednym strzale z prawdopodobieństwem \(p= \frac{1}{3}\) . Zakładamy, że
trafienia w kolejnych strzałach są niezależne. Ile strzałów powinien oddać strzelec, aby z
prawdopodobieństwem nie mniejszym niż 0.9 co najmniej raz trafił do celu?
\(p=\frac{1}{3}\\
P(A)\geq 0,9\\
1-P(A')\geq 0,9\\
P(A')\leq 0,1\\
{n\choose 0}p^0(1-p)^n\leq 0,1\\
(\frac{2}{3})^n\leq 0,1\\
n\geq 6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ