Prawdopodobieństwo tego, że w czasie od 10:00 do 11:00 samochód pewnej firmy transportowej będzie w bazie, jest dla każd

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MelaniaA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 26 mar 2022, 18:17
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo tego, że w czasie od 10:00 do 11:00 samochód pewnej firmy transportowej będzie w bazie, jest dla każd

Post autor: MelaniaA »

Prawdopodobieństwo tego, że w czasie od 10:00 do 11:00 samochód pewnej firmy transportowej będzie w bazie, jest dla każdego pojazdu jednakowe i równe 0,2, Jaka powinna być najmniejsza liczba samochodów tej firmy , żeby prawdopodobieństwo tego, że co najmniej jeden pojazd będzie w bazie , było nie niniejsze od 0.95?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3503
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Prawdopodobieństwo tego, że w czasie od 10:00 do 11:00 samochód pewnej firmy transportowej będzie w bazie, jest dla

Post autor: Jerry »

Ze schematu Bernoulli'ego
\(p(S_N\ge1)=1-p(S_N=0)=1-{N\choose0}\cdot0,2^0\cdot0,8^N\)
Pozostaje rozwiązać nierówność
\(0,8^N\le0,05\\ N\ge14\)

Pozdrawiam
MelaniaA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 26 mar 2022, 18:17
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo tego, że w czasie od 10:00 do 11:00 samochód pewnej firmy transportowej będzie w bazie, jest dla

Post autor: MelaniaA »

Bardzo dziękuje za odpowiedz i czy mogę prosić o objaśnienie skąd bierze się \(0,05\) i jak z tej nierówności wyszło \(N \ge 14\)
Bo tych rzeczy tylko nie rozumiem
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo tego, że w czasie od 10:00 do 11:00 samochód pewnej firmy transportowej będzie w bazie, jest dla

Post autor: eresh »

MelaniaA pisze: 09 kwie 2022, 18:45 Bardzo dziękuje za odpowiedz i czy mogę prosić o objaśnienie skąd bierze się \(0,05\) i jak z tej nierówności wyszło \(N \ge 14\)
Bo tych rzeczy tylko nie rozumiem
\(
P(A)\geq 0,95\\
1-P(A')\geq 0,95\\
P(A')\leq 1-0,95\\
P(A')\leq 0,05\)


\(0,8^N\leq 0,05\\
\)

podstawiasz sobie kolejne liczby naturalne i sprawdzasz, czy spełniona jest nierówność
\(n=1:0,8\leq 0,05\) - fałsz
\(n=10:0,8^{10}\leq 0,05\) - fałsz
\(n=13:0,8^{13}\leq 0,05\)- fałsz
\(n=14:0,8^{14}\leq 0,05\) - prawda
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ